Productie binnen Europa steeds aantrekkelijker: van Offshoring naar Reshoring

Al decennialang ‘offshoren’ bedrijven hun schoenproductie buiten Europa, naar landen als China en Indië. Als we het hebben over offshoring betekent dit niets minder dan het verplaatsen van de productiewerkzaamheden naar een ander land, meestal buiten Europa. Eén van de belangrijkste redenen om te produceren in het buitenland is omdat de kosten daar relatief laag zijn. Echter, vanwege het milieu, de slechte arbeidsomstandigheden en extreem stijgende vrachtkosten vanuit Azië, richten bedrijven zich steeds meer op ‘Reshoring’. We leggen u graag alles uit over reshoring en waarom het steeds belangrijker en aantrekkelijker wordt om de productie terug te halen of te behouden in Europa.

Waarom reshoring?

Steeds meer West-Europese landen halen hun productie terug uit het buitenland, andere bedrijven kiezen er bewust voor om de huidige productie in Europa aan te houden. Eén van de redenen om dit te doen is omdat Europese ondernemers en klanten steeds meer waarde hechten aan duurzame productie en goede arbeidsomstandigheden. Bedrijven kunnen zich namelijk niet meer verantwoorden als hun productie wordt geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden. Maar denk ook aan de vele containers die vanuit Azië naar Europa worden aangevoerd en alle uitstoot van broeikassen die hierbij komt kijken. De productie dichter bij huis halen draagt bij aan een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Consumenten hechten hier ook steeds meer waarde aan.

Optimalisatie & innovatie

Binnen het productieproces vinden er continue ontwikkelingen en innovaties plaats. Zo verwacht een klant tegenwoordig een korte levertijd bij het bestellen van een product. Er is ook veel vraag naar op maat gemaakte producten en ‘special edition’ series die in kleinere oplages worden geproduceerd. Door de productie dichter bij huis te houden, kan hier beter op worden ingespeeld. Ook kan een taalbarrière of een cultuurverschil een rol spelen om voor reshoring te kiezen. Samenwerkingen tussen Europese leveranciers is hierbij noodzakelijk.

In een stroomversnelling door COVID-19

De loonkosten in de lageloonlanden nemen al jaren toe. Op dit moment is er een extreme ontwikkeling gaande op het gebied van transportkosten vanuit Azië. De transportkosten zijn aanzienlijk gestegen en dit zit momenteel in een stroomversnelling door de gevolgen van COVID-19.
De grootste argumenten van offshoring zijn toch wel de kosten. Maar de loonkosten in de lageloonlanden nemen al jaren toe en is er momenteel een extreme ontwikkeling gaande op het gebied van transportkosten vanuit Azië. De transportkosten zijn aanzienlijk gestegen en door COVID-19 is dit alleen nog maar meer in een stroomversnelling gegaan.

Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven beseffen hoe afhankelijk we eigenlijk zijn van de niet-duurzame global supply chain.

Bent u benieuwd wat al deze ontwikkelingen voor ons productieproces betekent? Neem dan gerust contact met ons op.