Sneakers laten produceren in Nederland

Het produceren van sneakers kan het beste dichtbij huis gebeuren. Vaak wordt ervoor gekozen om het productieproces uit te besteden aan bedrijven in lagelonenlanden. De voornaamste reden hiervoor is dat de productiekosten daar relatief laag liggen. Toch zien we een verandering in het keuzegedrag van schoenontwerpers: er wordt steeds vaker gekozen voor een productie in eigen land. Terecht, vinden wij. Waarom? Wij leggen het hier beknopt voor u uit.

De voordelen

Als u verder kijkt dan alleen het kostenplaatje ziet u al snel dat er voornamelijk voordelen aan binnenlandse productie zijn verbonden.

Veranderingen in de markt

Als schoenenproducent is het essentieel om mee te gaan in de wensen en behoeften van de consument. Deze wensen veranderen echter snel. Er worden vanuit de consument steeds hogere eisen gesteld aan bijvoorbeeld de levering, de kwaliteit en de betrouwbaarheid. Op deze veranderingen in de markt kan beter worden ingespeeld met een productieproces in Nederland. Wijzigingen kunnen sneller doorgevoerd worden omdat de lijntjes korter zijn, u heeft meer zicht op het productieproces en de levertijd naar uw klanten in Nederland is korter.

Het milieu

Het is heel simpel: als u uw sneakers laat produceren in een ver land, is dat slechter voor het milieu. De vele containers die de hele wereld over varen brengen veel uitstoot de lucht in. Door de productie dichtbij huis te houden ontloopt u veel kilometers transport. Consumenten hechten hier ook steeds meer waarde aan.

Goede arbeidsomstandigheden

Een voordeel van dichtbij sneakers laten produceren is dus dat u het productieproces goed in de gaten kunt houden. Naast het snel kunnen schakelen bij het vinden van fouten zitten daar nog meer voordelen aan. In Nederland hebben we duidelijke richtlijnen waardoor de arbeidsomstandigheden hier goed in elkaar zitten. In lagelonenlanden kan dat echter nog heel anders in elkaar steken. Slechte arbeidsomstandigheden is iets waar we niet van willen profiteren.

Stijgende transportkosten vanuit Azië

Zelfs het enige voordeel van produceren in het buitenland wordt twijfelachtig: het is nu duurder dan ooit om goederen wereldwijd te vervoeren. Eén reden daarvan zijn de prijzen van zeevracht. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde kosten voor het vervoeren van goederen van China naar Europa in het afgelopen jaar met 600% is gestegen. Alleen al daardoor komt de ‘goedkope’ factor van produceren in lagelonenlanden in gevaar.

Naast de bovengenoemde voordelen zijn er uiteraard nog meer factoren waarom u uw productie beter over kunt laten aan een Nederlandse sneakerproducent. Bij het produceren in lagelonenlanden loopt u het risico op taalbarrières, misvattingen door cultuurverschillen, en problemen om het intellectueel eigendom te beschermen.

Inzicht op uw productie

Bij Van den Breekel zijn we gespecialiseerd in het produceren van sneakers. Bij ons heeft u altijd volledig zicht op de productie en kunt u in elk stadium van het proces uw persoonlijke wensen laten doorvoeren. Benieuwd naar de opties? Neem dan een kijkje op onze website of neem gerust eens contact met ons op.