HOE WORDT EEN DUURZAME SCHOEN GEMAAKT?

Duurzaamheid is een begrip wat onlosmakelijk verbonden is met de nieuwe schoenenmarkt. Niet gek ook, van alle kleding die men koopt blijven de schoenen misschien wel het langst in gebruik. Schoenen zeggen veel over de persoon die ze draagt. We willen tegenwoordig producten die geproduceerd zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast. Zo ook schoenen. Maar wat maakt een duurzame schoen nou eigenlijk duurzaam? Hieronder lichten we vier stappen uit, die uiteindelijk samensmelten tot een mooie duurzame schoen.

STAP 1: EERLIJKE GRONDSTOFFEN

Elk product begint bij de grondstoffen. In het kort gezegd: grondstoffen zijn duurzaam wanneer ze geen negatieve invloed hebben op mens, milieu en natuur. Als we het hebben over schoenen lopen de gebruikte grondstoffen erg uiteen. In dit geval geeft dat ons mogelijkheden, er zitten dus ook veel duurzame keuzes tussen. Het winnen van de grondstoffen speelt hierin een belangrijke rol. Zijn de gebruikte stoffen biologisch? Zijn ze volledig afbreekbaar? Hebben de koeien die gebruikt zijn voor de lappen leer biologisch voedsel gegeten? Grondstoffen die een kleine klimaatafdruk hebben, zoals biologisch katoen of hennep, zijn goede keuzes voor een duurzame schoen.

Bij het produceren van de schoenen is het belangrijk dat er geen gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen. Deze stoffen worden namelijk weer afgevoerd en komen in ons natuurwater terecht, wat een negatieve invloed kan hebben op verschillende organismen. Daarbij is het belangrijk om geen overtollig water te gebruiken bij de productie. Zo houden we onze ecologische voetafdruk minimaal.

STAP 2: DICHTBIJ HUIS PRODUCEREN

Bij de productie van duurzame schoenen komt meer kijken dan alleen de herkomst van de grondstoffen. Het is belangrijk dat de productie ook duurzaam verloopt. Produceer een duurzame schoen het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Dit scheelt enorm met het vervoeren. Ook sluit je slechte arbeidsomstandigheden uit door het, in ons geval, in Nederland te produceren. Lagelonenlanden zijn erg populair in de schoenenindustrie doordat de productie hier een stuk goedkoper is. Tegen beter weten in wordt hierdoor dan ook vaak de keuze gemaakt om de productie uit te besteden en daarmee de duurzaamheid overboord te gooien. Bij een productie in de buurt kan de opdrachtgever het proces beter observeren en zijn de lijnen korter. Hierdoor is het transparant hoe de productie wordt uitgevoerd en ben je verzekerd van een duurzame schoen.

STAP 3: SCHOEN GESCHIKT VOOR LANGDURIG GEBRUIK

Duurzaam kennen we ook als begrip voor: ‘het langdurig gebruiken van een product’. Het is belangrijk dat een duurzame schoen lang mee kan gaan en niet na een paar maanden rijp is voor de afvalbak. Op deze manier wordt er meer uit de productie van de schoen gehaald en komt er niet na een korte tijd extra afval bij.

STAP 4: RECYCLEBARE MATERIALEN

Om het optimale uit een duurzame schoen te kunnen halen zou hij na gebruik in de biobak terecht mogen komen, waarna hij wordt afgebroken door de natuur. Zo zou de cirkel helemaal rond zijn. Om toch in de buurt te komen kijken wij naar recyclebare materialen die we kunnen gebruiken voor de productie van duurzame schoenen. Recyclen kan ook op een andere manier. Ben je op een paar schoenen uitgekeken maar zijn ze nog niet klaar voor het vuil? Breng het paar dan vooral naar een kringloop in de buurt zodat ze nog een tweede leven kunnen krijgen. Zo halen we het maximale uit de schoen en gaan we tegen een weggooimaatschappij in. 

ONZE DUURZAME SCHOENEN

Duurzame schoenen vallen steeds meer in de smaak van het brede publiek en dat is niet voor niets. Qua materiaal hebben we keuze genoeg om een moderne, stijlvolle lijn op te zetten zodat ook u een plek krijgt in de opkomende markt. Bent u op zoek naar een productieplek voor duurzame schoenen? Wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, wij staan dagelijks voor u klaar om alle vragen te beantwoorden en misschien wel te beginnen aan een duurzame samenwerking.