Het ontwerpen van een schoenleest

Misschien is een schoenleest wel het belangrijkste deel van de schoen: deze bepaalt namelijk de pasvorm. En de pasvorm bepaalt, naast het model, grotendeels of de schoen comfortabel wordt bevonden. Zonder een goede leest kunt u nog zo’n mooie schoen ontwerpen en maken, maar als de vorm en waardes niet kloppen dan heeft u er niks aan. Bij het ontwerpen van een goede schoenleest is het daarom essentieel om dit met grote zorg en aandacht te doen. Bij Van den Breekel ontwerpen we onze eigen schoenleesten en weten we precies wat hierbij komt kijken.

De juiste schoenleest voor het juiste type schoen

Naast het comfortabele aspect levert een schoenleest een belangrijke bijdrage aan het uiterlijk van de schoen. Voor elk type schoen wordt een andere leest gebruikt om zo de perfecte schoen te ontwerpen. In de basis zijn er 2 type leestsmodellen:

1. Schoenen met een smalle leest dankzij een spitse neus: als u gaat voor een spitse neus krijgt de schoen al snel een elegant en stijlvol uiterlijk. Deze smalle leest wordt gebruikt voor bijvoorbeeld pumps met een puntneus en geklede schoenen;

2. Schoenen met een brede leest dankzij een brede neus: een brede neus zorgt voor veel ruimte in de schoen. Deze schoenen zitten al snel erg comfortabel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sneakers of geklede enkellaarsjes met carré neus.

De schoenleest als basis voor de schoen

Wanneer een schoen de verkeerde vorm heeft komt dit doordat er gebruik is gemaakt van een verkeerde leest. De leest is dan ook de basis van de productie. We beginnen even bij het begin: na de ontwerpfase gaan we door naar het maken van een prototype. Hiervoor kiezen we de juiste zelfgemaakte schoenleest, die we zorgvuldig ontwikkelen aan de hand van het ontwerp en de functie van de schoen. Zo zorgen we voor de perfecte pasvorm. Als de schoenleest perfect aansluit op het model van de schoen starten we de productie met de desbetreffende pasvorm. Sluit het niet in zijn geheel aan? Dan zorgen we dat we een schoenleest ontwikkelen met de juiste vormen.

Bij het ontwerpen van de schoenleest is het belangrijk dat de verhoudingen kloppen. Op deze manier krijgt u de juiste pasvorm en wijdtemaat. Dat zorgt uiteindelijk voor een topkwaliteit schoen met de juiste vorm en pasvorm, waardoor het eindproduct perfect past. We kijken dus bij het kiezen van een schoenleest vooral naar de functie, de vorm en het model van de schoen. De perfecte schoenleest zorgt ervoor dat het uiterlijk en het comfort naadloos met elkaar aansluiten.

Uw eigen schoenleesten

Wilt u graag perfect passende schoenleesten ontwikkelen die op uw wensen zijn afgestemd om samen met ons uw eigen schoenencollectie te ontwikkelen? Neem dan gerust contact met ons op. Het complete productieproces van de schoenencollectie kunt u bij Van den Breekel uitbesteden. Daarnaast denken wij graag met u mee en voorzien onze experts u zonder probleem van een persoonlijk advies.