Circulair schoenen maken

Omdat we het bij Van den Breekel Schoenen belangrijk vinden dat duurzaamheid hoog op de agenda staat, is dat één de punten waar we goed op letten bij onze schoenproductie. We zagen al jaren dat de productie van sneakers en schoenen vaak niet milieuvriendelijk gebeurt. Wij willen daarom dat de regio Midden-Brabant binnen 5 jaar op de kaart staat als ‘the place to be’ op het gebied van duurzaam ontwerpen, circulair fabriceren en distribueren van volledig recyclebare schoenen. Dit willen we samen met  360 Circular en ander Brabantse partners voor elkaar krijgen.

Uniek projectCirculaire schoenen

Het project zou uniek zijn, omdat op dit moment slechts 5 procent van de gebruikte schoenen wordt gerecycled. En dat terwijl er wereldwijd jaarlijks meer dan 20 miljard paar schoenen wordt gedragen. Waarvan het grootste deel dus wordt weggegooid. Wij vinden dat zonde. Met dit economische en technische haalbaarheidsonderzoek willen we kijken naar de mogelijkheden om deze verspilling te stoppen. We onderzoeken daarin hoe een schoen duurzaam en recyclebaar geproduceerd kan worden met machines.

Plastic recyclen

Het is vooral belangrijk dat de recyclebare schoenen die we in de toekomst willen produceren, kunnen worden verwerkt tot een nog meer zuivere stof. Met deze up-cycling komt het plastic dat we in de schoenen gebruiken niet meer in de natuur terecht en wordt de stof duurzamer. Hiermee wil Van den Breekel samen met 360 Circular een realistisch concept ontwikkelen. Plastic materiaal kan makkelijker worden gerecycled en is beter voor mens en dier.

Geen plastic verbranden

Bovendien lossen we hiermee een ander groot milieuprobleem op: het plastic dat niet in de ”plastic soup” belandt, wordt verbrand op grote vuilstortplaatsen. En dat is natuurlijk slecht voor het milieu omdat bij deze verbranding veel schadelijke stoffen vrijkomen. De initiatieven die op dit moment worden ondernomen zijn niet genoeg, omdat de lineaire productie in stand wordt gehouden. Daarmee schuiven we de oplossing van dit probleem alleen maar voor ons uit. Omdat alle kunststof schoenen die we volgens dit concept willen produceren worden gerecycled naar schoeisel/producten van een duurzame stof, blijft er veel minder afval over dat moet worden verbrand.

Innovatie & werkgelegenheid

Met dit project en onderzoek laten Van den Breekel en 360 Circular zien dat innovatie in de traditionele schoenenbranche wel degelijk mogelijk is. De te ontwikkelen kunststof schoen kan volledig worden gerecycled. Ook moet het model gaan concurreren met grote merken, door in het ontwerp aandacht te besteden aan trends, kwaliteit en comfort. Door al deze schoenen lokaal te produceren, zorgen we voor werkgelegenheid in de duurzame sector van Midden-Brabant. We maken gebruik van alle kennis en kunde die deze regio rijk is. Met steun van verschillende partners doen we vol enthousiasme onderzoek naar een schoen die mensen ervan bewust maakt dat we zuinig om moeten gaan met onze grondstoffen.

Up-cycling

Bent u ook geïnteresseerd in up-cycling en de circulaire economie? Dan kunt u altijd meer informatie vragen bij ons familiebedrijf door contact op te nemen. Onze nieuwste schoenmodellen, die in samenspraak met onze klanten tot stand komen, voldoen aan alle eisen om te passen bij het nieuwe duurzame tijdperk. Doet u ook mee? Dan gaan we graag snel met u in gesprek!